Aktualności

Dania wigilijne – ryby w roli głównej

Dania wigilijne – ryby w roli głównej

21 grudnia, 2015 0 komentarzy

Tradycja nakazuje, aby podczas wigilijnej wieczerzy na stołach obowiązkowo znalazły się ryby. Obok przypisanego im znaczenia religijnego, są symbolem obfitości, siły i zdrowia. Tajemnica ich magicznego, świątecznego smaku kryje się w odpowiednim dobraniu przypraw, dodatków lub sosów, które podkreślą ich delikatność i aromat.

 

Ryby, podobnie jak barszcz z uszkami, kapusta czy pierogi z grzybami to absolutna podstawa wigilijnej kolacji, a do grona najpopularniejszych należą karp i śledzie. Jak je przyrządzić, aby nadać tym świątecznym potrawom zupełnie nowego smaku i zaskoczyć podniebienia najbliższych? Na słodko, słono, a może na ostro? Podpowiadamy.

 

Śledź w grzybach z ziołami z orzechowym wafelkiem

Sledz w grzybach z ziolami z orzechowym wafelkiem

Składniki:

6 dużych świeżych śledzi

4 łyżki mąki żołędziowej

2 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżki mąki pszennej

Woda

Sól

Pieprz

150g grzybów mieszanych suszonych

Wywar grzybowy

1 bakłażan

1 duża marchew

1 korzeń pietruszki

2 łodygi selera naciowego

Rozmaryn świeży i lubczyk

1 Cebula lub szalotka

Natka pietruszki

50ml sosu sojowego Kikkoman

Sos TABASCO® (do smaku)

Jałowiec

Czosnek niedźwiedzi suszony

Olej rzepakowy

 

Orzechowy wafelek:

 

Mąka pszenna

Mąka żytnia razowa

Olej rzepakowy

Mielone orzechy i ziarna

Miód

Sos sojowy Kikkoman (do smaku)

Sos TABASCO® (do smaku)

Woda

Jajo

 

Sposób przygotowania:

 

Przygotuj wafelki. Połącz wszystkie składniki mikserem z końcówką do zagniatania ciasta. Pozwól niech ciasto odpocznie. Rozwałkuj ciasto i wytnij wafle (możesz skorzystać z maszynki do makaronu z przystawką do wałkowania ciasta). Upiecz wafle w piecu.

 

Przygotuj sos grzybowy. Grzyby ugotuj i posiekaj (UWAGA! Nie wylewaj wywaru!). Pokrój bakłażana, seler naciowy i szalotki. Marchew i korzeń pietruszki zetrzyj na tarce. Podsmaż warzywa z dodatkiem rozmarynu i dodaj grzyby. Suche przyprawy utłucz w moździerzu i dodaj do sosu. Na koniec przypraw posiekanymi świeżymi ziołami oraz sosami Kikkoman i TABASCO®.

 

Śledzia spraw, przypraw solą i pieprzem. Z pozostałych składników przygotuj panierkę. Śledzia panieruj w małej ilości bardzo lekkiej (płynnej) panierki i smaż w oleju.

 

Wszystkie składniki skomponuj na talerzu.

 

Karp w maku i kokosie oraz gruszką i jabłkiem z pęczakiem na domowym winie

Karp w maku i kokosie oraz gruszka i jablkiem z peczakiem na domowym win...

Składniki:

2 świeże karpie

2 łyżki mąki pszennej

2 mąki kukurydzianej

2 łyżki maku niebieskiego mielonego

4 łyżki wiórków kokosowych

6-8 łyżek sosu sojowego Kikkoman

Woda

Olej rzepakowy

 

100g pęczaku

2 gruszki

3 jabłka

50g rodzynek

30g masła

4 łyżki miodu

Rozmaryn

Wino domowe

Sos TABASCO® (do smaku)

Sól

Korzenne przyprawy (np. gałka muszkatołowa, kolendra, cynamon, kmin rzymski, imbir)

 

Sposób przygotowania:

 

Ugotuj pęczak. Pokrój w kostkę jabłka i gruszki. Podsmaż z rodzynkami na maśle. Dodaj rozmaryn, korzenne przyprawy i wino domowe. Dopraw sosem TABASCO® i solą.

 

Karpia wyfiletuj, przypraw sosem sojowym Kikkoman. Obie mąki połącz z zimną wodą i zrób płynną panierkę (jak tempurę). Zanurzaj kawałki karpia w panierce, obtaczaj w maku i wiórkach i smaż na oleju.

 

Smacznego!

 

Brak komentarzy

Przejdz do rozmowy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszym rozpoczynającym konwersację.

Twoje dane będą bezpieczne!Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Również inne dane nie będą udostępniane osobom trzecim.