Aktualności

Jajka i sałatki na wielkanocny stół – jak je przygotować?

Jajka i sałatki na wielkanocny stół – jak je przygotować?

Marzec 11, 2019 0 komentarzy

Trudno wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie i przekąski bez jajek i pysznych sałatek, które dodatkowo zachwycają nasze oczy wszystkimi kolorami wiosny. Liczba wspaniałych przepisów sprawia, że mamy szerokie pole manewru przy przygotowywaniu świątecznych posiłków. Pragniesz w tym roku zaskoczyć swoich gości czymś zupełnie nowym, jednocześnie podtrzymując tradycję? Nasze przepisy to świetny wybór!

Sałatka z pora

Najczęściej serwowane sałatki na wielkanocny stół to sałatki jarzynowe. Każdy umie je przygotować. Ten przepis jest równie prosty, a por nadaje sałatce wyrazistości. Do przygotowania sałatki potrzebujesz jajek na twardo, marchwi, jabłek, posiekanej natki pietruszki oraz oczywiście pora. Majonez Dekoracyjny WINIARY nada jej odpowiedniej konsystencji, a jako przyprawy wystarczą uniwersalne sól i pieprz. Białą część pora należy pokroić w dość cienkie plasterki. Jabłko i marchew zetrzeć na tarce o grubych okach, a jajka pokroić w kostkę. Do sałatki dodaj majonez, sól i pieprz, a po wymieszaniu umieść w lodówce. Jest pyszna mimo swej prostoty!

Sałatka z kurczakiem, ananasem i grzankami

Druga propozycja to prawdziwe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu. Do jej wykonania przydadzą się filet z kurczaka, świeży ananas, pieczywo razowe, sałata lodowa, jogurt naturalny, cytryna oraz przyprawy. Przystawka najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Filet z kurczaka trzeba gotować przez 5 minut w bulionie – na przykład Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Z kolei Sos czosnkowy WINIARY należy wymieszać z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dwiema łyżkami jogurtu naturalnego. Wraz z dipem sałatkę tworzą pokrojone na większe kawałki kurczak i ananas oraz porwana sałata lodowa i grzanki razowe. Taka kompozycja smaków z pewnością spodoba się twoim bliskim!

Jajka faszerowane łososiem

Jajka na Wielkanoc są jak choinka na Gwiazdkę – nie można z nich zrezygnować. W tym wydaniu staną się prawdziwym hitem. Po ugotowaniu na twardo należy przeciąć je na połowę, pozbywając się żółtka, które musisz drobno posiekać. To samo zrób z filetem z łososia, koperkiem oraz cebulką ze szczypiorkiem. Ważnym elementem farszu jest Sos tatarski WINIARY. Po umieszczeniu farszu w białkach ozdób je oliwkami pokrojonymi w plastry. Gotowe. I pyszne!

Jajka w koszulkach

Jeśli przypuszczasz, że twoim bliskim mogły się znudzić tradycyjne jajka na twardo, ten przepisz powinien sprawdzić się idealnie. Jajka w koszulkach są niezwykle proste w przygotowaniu. Naszym zdaniem najlepiej smakują, jeśli do gotującej się wody dodasz łyżkę octu, ale można także zastąpić go solą. Jajka należy wbić do miseczki, a następnie jej zawartość wlać do gotującej się wody. Zawartość powinna gotować się przez około 3 minuty. Mieszanie wody sprawi, że powstanie w niej wir, który nawinie ścinające się białko na płynne żółtko. Jajka w koszulkach można podawać na pieczywie, na przykład pełnoziarnistym chlebie razowym. Jako dodatki proponujemy wysmażony boczek, posiekaną rzodkiew oraz kiełki i majonez. Znając preferencje twoich gości, najlepiej zdaj się jednak na własną finezję!

 

Brak komentarzy

Przejdz do rozmowy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszym rozpoczynającym konwersację.

Twoje dane będą bezpieczne!Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Również inne dane nie będą udostępniane osobom trzecim.

14 + 5 =