Aktualności

Klub Dobrej Kuchni

Klub Dobrej Kuchni

21 kwietnia, 2016 0 komentarzy

Klub Dobrej Kuchni  który jest autorem  nagród gastronomicznych  „Dobre Bo Zdrowe” ,obecny jest już  w   telewizji MTV24.TV , ATV , Szczypta Luksusu , Planeta Kobiet , Manager Na Obcasach , Mama Na Obcasach . Partnerami „Klubu Dobrej Kuchni jest wydawca książek z serii „Szczypta Luksusu”  ( I.D.Media) ,  Hotel „ORLIK”                            ( www.hotelorlik.pl ) .

Dziś prezentujemy  deser na wiosnę 2016 , który przedstawia  Piotr Burzyński

,,Chałwa ” Z pestek słonecznika i czekolady z musem wiśniowym

Składniki:

Pestki słonecznika: 400 g

Miód : 200 ml

Czekolada gorzka : 400 g

Śmietanka 36% : 150 ml

Wykonanie :

Wlewamy litr wody do garnka i wsypujemy kilogram cukru do gotującej się wody.

Wsypujemy pestki słonecznika i gotujemy 15 minut, wyciągamy i zostawiamy w sitku do odsączenia.

Osuszamy ręcznikiem papierowym.

Następnie w drugim garnku prażymy w głębokim oleju pestki na złoty kolor.

Po wyprażeniu odsączamy od oleju i osuszamy na ręczniku papierowym.

Blendujemy wraz z miodem w proporcji 1:2 gdzie czyli miodu o połowę mniej niż pestek i odstawiamy do miseczki.

Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej ciągle ją mieszając do kremowej konsystencji. Odstawiamy z ognia.

Na blacie rozwijamy folie spożywczą na której równomiernie rozkładamy ciasto na kształt płaskiego placka.

Całość smarujemy czekoladą jak kromkę chleba masłem:) , całość zwijamy w rulon za pomocą folii i zwinięte ciasto smarujemy czekoladą po wierzchu. owijamy folią  i odstawiamy do zamrażarki do stwardnienia.

Opracował : Piotr Burzyński

Piotr Burzyński :  Absolwent technikum gastronomicznego w Warszawie. Jako młody adept sztuki kulinarnej pracował u boku słynnych kucharzy. Gotowanie to jego pasja, traktuje je jako sztukę. Pilnie śledzi tajniki kuchni świata, uwielbia tworzyć własne kompozycje żywieniowe najważniejsze dla niego jest dążenie do perfekcji. O sobie mówi że nie ma rzeczy nie możliwych a świat należy do odważnych. Prywatnie pogodny i wrażliwy nie tylko na smaki. Uwielbia podróże, gdzie podpatruje i czerpie inspiracje. Od kwietnia podjął współpracę z Klubem Dobrej Kuchni ,

Zapraszamy restauracje z całego kraju do współpracy i przystąpienia dla wspólnego działania i prezentowania swoich przepisów kulinarnych.
Zgłoszenia wysyłamy na adres: mmp@poczta.fm lub telefonicznie 506-784-988.

Opracował :  Music Media Press   , Foto:  Piotr Burzyński  / Music Media Press

 

Brak komentarzy

Przejdz do rozmowy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszym rozpoczynającym konwersację.

<