Klub Dobrej Kuchni który jest autorem nagród gastronomicznych „Dobre Bo Zdrowe” ,obecny jest już w telewizji MTV24.TV , ATV , Szczypta Luksusu , Planeta Kobiet , Manager Na Obcasach , Mama Na Obcasach . Partnerami „Klubu Dobrej Kuchni jest wydawca książek z serii „Szczypta Luksusu” ( I.D.Media) , Hotel „ORLIK” ( www.hotelorlik.pl ) .
Dziś prezentujemy deser na wiosnę 2016 , który przedstawia Piotr Burzyński
,,Chałwa ” Z pestek słonecznika i czekolady z musem wiśniowym
Składniki:
Pestki słonecznika: 400 g
Miód : 200 ml
Czekolada gorzka : 400 g
Śmietanka 36% : 150 ml
Wykonanie :
Wlewamy litr wody do garnka i wsypujemy kilogram cukru do gotującej się wody.
Wsypujemy pestki słonecznika i gotujemy 15 minut, wyciągamy i zostawiamy w sitku do odsączenia.
Osuszamy ręcznikiem papierowym.
Następnie w drugim garnku prażymy w głębokim oleju pestki na złoty kolor.
Po wyprażeniu odsączamy od oleju i osuszamy na ręczniku papierowym.
Blendujemy wraz z miodem w proporcji 1:2 gdzie czyli miodu o połowę mniej niż pestek i odstawiamy do miseczki.
Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej ciągle ją mieszając do kremowej konsystencji. Odstawiamy z ognia.
Na blacie rozwijamy folie spożywczą na której równomiernie rozkładamy ciasto na kształt płaskiego placka.
Całość smarujemy czekoladą jak kromkę chleba masłem:) , całość zwijamy w rulon za pomocą folii i zwinięte ciasto smarujemy czekoladą po wierzchu. owijamy folią i odstawiamy do zamrażarki do stwardnienia.
Opracował : Piotr Burzyński
Piotr Burzyński : Absolwent technikum gastronomicznego w Warszawie. Jako młody adept sztuki kulinarnej pracował u boku słynnych kucharzy. Gotowanie to jego pasja, traktuje je jako sztukę. Pilnie śledzi tajniki kuchni świata, uwielbia tworzyć własne kompozycje żywieniowe najważniejsze dla niego jest dążenie do perfekcji. O sobie mówi że nie ma rzeczy nie możliwych a świat należy do odważnych. Prywatnie pogodny i wrażliwy nie tylko na smaki. Uwielbia podróże, gdzie podpatruje i czerpie inspiracje. Od kwietnia podjął współpracę z Klubem Dobrej Kuchni ,
Zapraszamy restauracje z całego kraju do współpracy i przystąpienia dla wspólnego działania i prezentowania swoich przepisów kulinarnych.
Zgłoszenia wysyłamy na adres: mmp@poczta.fm lub telefonicznie 506-784-988.
Opracował : Music Media Press , Foto: Piotr Burzyński / Music Media Press
Brak komentarzy
Przejdz do rozmowyBrak komentarzy!
Możesz być pierwszym rozpoczynającym konwersację.