„Babka na piwie”- szybko się robi i jeszcze szybciej znika:-)
5 października, 2015„Baba na piwie” pojawia się w ekspresowym tempie. Aby wprowadzić element różnorodności u mnie jedna część jest jasna, a do drugiej (na prośbę moich panów) dodaję 2 łyżki kakao:-)
Szynko się robi, ale niestety jeszcze szybciej znika:-)
Składniki:
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka jasnego piwa
1 szklanka oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Jajka ucierać z cukrem. Puszek z tego zrobić ;-)))) Ucierając, dodawać mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym oraz stopniowo olej. Wlać piwo i wymieszać. Pieczenie zajmuje około 45 minut, temp. 180°C. Wstawiać do nagrzanego piekarnika (tę opcję pewnie każdy musi dostosować do swojego pieca).
Wystudzone ciasto polać lukrem:
2 łyżki soku z cytryny utrzeć z cukrem pudrem w ilości 0,75 szklanki.
Można dać sok z cytryny, albo użyć lukru marcepanowego z torebki (w proszku, taki do utarcia ze śmietaną).
Ja piekę ciasto w foremkach „nie babkowych” super się sprawdzają:-)
Smacznego:))