Ciasto na makaron (4-5 osób)
– 400 g maki pszennej
– 4 żółtka jaja
– zimna woda
– pół łyżeczki soli
Mąkę wsypujemy na stolnice, dodajemy żółtka jaj, odrobinę wody (50 ml), sól i zarabiamy rękoma ciasto.
W zależności od konsystencji ciasta możemy dodać wodę lub mąkę. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, należy je rozwałkować na grubość 2 mm, oprószyć mąką, zwinąć rulon (jak naleśniki) i kroić paski o szerokości max. 1 cm. Wstążki porozkładać (porozrzucać) by ciasto się wysuszyło.
W czasie, gdy makaron będzie się suszył przygotujemy dodatki:
– 300 g maku
– 3 duże łyżki miodu pszczelego
– garść moreli suszonych
– garść śliwek suszonych
– garść rodzynek
– 50 g orzechów laskowych
– 50 ml wina czerwonego wytrawnego
Mak należy sparzyć we wrzątku przez kilka minut i zmielić go w maszynce 2 razy. Orzechy laskowe prażyć na patelni i posiekać na drobno. Morele, śliwki i rodzynki – zalać wrzątkiem z dodatkiem wina wytrawnego tak by przykryło je w całości i pozostawić na kilka minut by nasiąkły. Odcedzić do innej miski i posiekać na małe kawałki.
Wszystko razem wymieszać – bakalie, orzechy, miód, mak. Sprawdzić smak, jak będzie za słodkie dodać czerwonego wina (odrobinę). Wodę z moczenia bakalii można wykorzystać ponownie, gdy danie będzie za gęste.
Wartość energetyczna w 100 g- 300,89 kcal
białko 8,84 g
tłuszcz 11,53 g
węglowodany 47,12 g
błonnik 7,59 g
Witaminy
A 104,98mg
E 1,18 mg
B1 0,22 mg
B2 0,31 mg
PP 2,64 mg
C 1,56 mg
Potas 704,67 mg
Wapń 348,08 mg
Fosfor 77,67 mg
Magnez 130,83 mg
Daniel Olas
Szef kuchni i kierownik gastronomii
w Hotelu Wellness Pro-Vita
Źródło: www.hotelprovita.pl
Brak komentarzy
Przejdz do rozmowyBrak komentarzy!
Możesz być pierwszym rozpoczynającym konwersację.