Aktualności

Kutia, czyli domowy makaron z makiem i bakaliami

Kutia, czyli domowy makaron z makiem i bakaliami

22 grudnia, 2014 0 komentarzy

Ciasto na makaron (4-5 osób)

– 400 g maki pszennej

– 4 żółtka jaja

– zimna woda

– pół łyżeczki soli

Mąkę wsypujemy na stolnice, dodajemy żółtka jaj, odrobinę wody (50 ml), sól i zarabiamy rękoma ciasto.

W zależności od konsystencji ciasta możemy dodać wodę lub mąkę. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, należy je rozwałkować na grubość 2 mm, oprószyć mąką, zwinąć rulon (jak naleśniki) i kroić paski o szerokości max. 1 cm. Wstążki porozkładać (porozrzucać) by ciasto się wysuszyło.

W czasie, gdy makaron będzie się suszył przygotujemy dodatki:

– 300 g maku

– 3 duże łyżki miodu pszczelego

– garść moreli suszonych

– garść śliwek suszonych

– garść rodzynek

– 50 g orzechów laskowych

– 50 ml wina czerwonego wytrawnego

Mak należy sparzyć we wrzątku przez kilka minut i zmielić go w maszynce 2 razy. Orzechy laskowe prażyć na patelni i posiekać na drobno. Morele, śliwki i rodzynki – zalać wrzątkiem z dodatkiem wina wytrawnego tak by przykryło je w całości i pozostawić na kilka minut by nasiąkły. Odcedzić do innej miski i posiekać na małe kawałki.

Wszystko razem wymieszać – bakalie, orzechy, miód, mak. Sprawdzić smak, jak będzie za słodkie dodać czerwonego wina (odrobinę). Wodę z moczenia bakalii można wykorzystać ponownie, gdy danie będzie za gęste.

Wartość energetyczna w 100 g- 300,89 kcal

białko 8,84 g

tłuszcz 11,53 g

węglowodany 47,12 g

błonnik 7,59 g

Witaminy

A 104,98mg

E 1,18 mg

B1 0,22 mg

B2 0,31 mg

PP 2,64 mg

C 1,56 mg

Potas 704,67 mg

Wapń 348,08 mg

Fosfor 77,67 mg

Magnez 130,83 mg 

Daniel Olas

Szef kuchni i kierownik gastronomii

w Hotelu Wellness Pro-Vita

 

 

Źródło: www.hotelprovita.pl

Brak komentarzy

Przejdz do rozmowy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszym rozpoczynającym konwersację.

<