Aktualności

Lunch przygotuję w domu lub zjem na mieście. Jest też inna możliwość. Przeczytaj sekret.

Lunch przygotuję w domu lub zjem na mieście. Jest też inna możliwość. Przeczytaj sekret.

14 lutego, 2017

Dla zapracowanych managerów i business woman ważny jest czas. Decyzja o tym, gdzie zjemy lunch może nam bardzo pomóc lub też popsuć plany. Statystyki mówią, że każda osoba poświęca dziennie od 1 do 2 godzin na żywienie. Prawdziwa osoba sukcesu, powinna być efektywna na każdym polu – nawet odżywiania. Dlatego tak popularne stały się obecnie cateringi dietetyczne. Jest to zbilansowana dieta dowożona prosto do domu lub biura. Poza oszczędnością czasu, zyskujemy również zdrowie. Decydując się na catering premium otrzymujemy posiłki stworzone z nieprzetworzonej żywności. Dostawcy kupują składniki od lokalnych producentów i rolników. Każdy, kto kiedyś poczuł różnicę między jedzeniem z hipermarketu, a prawdziwym mięsem z lokalnego ryneczku wyczuje różnicę!

Najważniejszy jest czas i zdrowie

Sposób żywienia zyskuje w aktualnej rzeczywistości nowego znaczenia, gdyż wzrasta świadomość społeczeństwa, dotycząca wpływu spożywanych posiłków na zdrowie i kondycję organizmu. Rozpowszechniana jest wiedza o konieczności konsumowania pełnowartościowych i zbilansowanych potraw każdego dnia, które jednocześnie powinny być dostosowane do indywidualnych preferencji człowieka. Wobec rosnących wymagań żywieniowych oraz równocześnie wzrastających codziennych obowiązków, coraz bardziej popularne stają się usługi cateringowe. Tak zwany catering dietetyczny odpowiada bowiem na wysokie potrzeby żywieniowe,  kierowane wobec spożywanych posiłków, niwelując jednocześnie konieczność samodzielnego ich przyrządzania.

Obecnie diety można zamówić w większości aglomeracji w Polsce. Cateringiem dietetycznym z Wrocławia może być http://dietykieta.pl. W każdym innym mieście również znajdziemy jakiś catering.

Jak to działa od kuchni?

Oczywistym jest fakt, że przygotowywanie posiłków w cateringu dietetycznym odbywa się przy zachowaniu zasad higieny oraz wytycznych i norm sanitarnych. Konieczne jest bowiem zapewnienie bezpieczeństwa potraw oferowanych klientom, dlatego zaplecze kuchenne  wydaje się zbliżone do restauracyjnego. Kucharz odpowiedzialny za przyrządzanie posiłków posiada odpowiednie kwalifikacje oraz umiejętności, uprawniające go do produkcji artykułów żywnościowych dla klientów.

Gotowe potrawy pakowane są do pojemników, które posiadają wymagane atesty i przeznaczone są do kontaktu z żywnością. Standaryzacja opakowań na posiłki wydaje się niezbędna, z uwagi na zachowanie higieny, bezpieczeństwa oraz wysokiej jakości potraw dostarczanych odbiorcom.

Zamówione dania dowożone są do klientów o wyznaczonej porze dnia pod wskazany adres – podobne rozwiązanie okazuje się więc wyjątkowo wygodne, wobec natłoku codziennych obowiązków i niemożności samodzielnego przygotowania pełnowartościowego posiłku.

Czy cateringi dietetyczne nas rozpieszczają?

Posiłki oferowane przez firmy cateringowe cechują się wysokim poziomem jakości, optymalną zawartością składników odżywczych oraz adekwatną do wymagań ilością kalorii. Wobec tego, przygotowanie potraw dla klientów wymaga zaangażowania nie tylko kucharza specjalizującego się w przyrządzaniu smacznych potraw, lecz także dietetyka, odpowiedzialnego za trafne skomponowanie poszczególnych posiłków.

Dietetyk w firmie cateringowej odpowiada więc za optymalizację potraw pod względem kalorycznym i energetycznym, uwzględniając specyficzne cechy każdego klienta. Inne wytyczne dietetyczne kierowane są bowiem wobec grupy dzieci przedszkolnych, a zupełnie odmienne wobec sportowców, poddawanych intensywnym treningom. Warto także zaznaczyć, że komponowanie potraw musi uwzględniać dodatkowo indywidualne preferencje smakowe i ewentualne alergie, przez co całościowy proces przygotowania jedzenia staje się pracochłonny i skomplikowany.

Na zakończenie warto zaznaczyć, że posiłki w cateringu dietetycznym stanowią rezultat współpracy i zaangażowania członków zespołu firmy cateringowej. Zarówno dietetyk, jak i kucharz oraz osoby odpowiedzialne za obsługę klienta przyczyniają się do zachowania wysokiej jakości oferowanych dań.