Mama z obiektywem- VIII Światowy Festiwal Korowaja Mielnickiego
4 maja, 2015 0 komentarzyKorzystając z przebywania w atrakcyjnym miejscu w odpowiednim czasie podczas majówki mogliśmy wziąć udział w Festiwalu Korowaja Mielnickiego. Podczas tej cyklicznej imprezy konkurują ze sobą wypieki weselne. Oprócz podziwiania i degustacji korowajów na wszystkich gości czekała zabawa przy występach gminnych i zaproszonych kapeli oraz zespołów. Festiwal odbywał się w Amfiteatrrze Topolina w Mielniku
- Występ zespołu Mielniczanie z Mielnika
- Pokaz obrzędu korowaja weselnego w wykonaniu Chóru Krynica z Białegostoku
- Występ Duetu Daorientacja
- Ogłoszenie wyników konkursu Korowaja Mielnickiego
- Występ Kapeli Borowian z Siemiatycz
- Degustacja konkursowych ciast
- Warsztaty wypieku korowaja prowadzone przez Studenckie Koło Naukowe Etnolingwistów z UMCS
Korowaj to rodzaj kołacza, tradycyjnego, obrzędowego pieczywa pszennego lub żytniego, najczęściej weselnego. W Polsce przejęty z tradycji wschodniej. Był to duży bochen chleba lub specjalny placek ozdobiony dekoracjami z ciasta (zajączki, ptaszki), jagód lub kwiatów. Dekorowany był również formami w kształcie rozet, kwiatów albo słońca i księżyca. Korowaj przygotowywały ostatniego dnia przed ślubem kobiety nazywane korowajnicami, a przy wypieku nie mogli być obecni mężczyźni ( Piękno użyteczne czy piękno ginące, pod red. B. Kopczyńskiej-Jaworskiej i M. Niewiadomskiej-Rudnickiej, Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, Łódź 1997).
Źródło: http://goksir.mielnik.com.pl/viii-swiatowy-festiwal-korowaja-mielnickiego/
Brak komentarzy
Przejdz do rozmowyBrak komentarzy!
Możesz być pierwszym rozpoczynającym konwersację.