Aktualności

Pozwól sobie na chwilę relaksu – kawa i jej właściwości

Pozwól sobie na chwilę relaksu – kawa i jej właściwości

18 kwietnia, 2019

W natłoku obowiązków zawodowych i domowych trudno jest znaleźć chwilę dla siebie na oddech i naładowanie wewnętrznych akumulatorów. Warto wygospodarować choć kwadrans na małe przyjemności, a relaksowi może towarzyszyć dobroczynna kawa. Wiemy, że dodaje ona energii… Jakie jeszcze właściwości ma kawa?

Kawa to czysta energia

Zdecydowana większość z nas utożsamia kawę z napojem, który skutecznie pobudza wszystkie zmysły, dodaje energii i sprawia, że mamy więcej siły na pokonywanie codziennych przeszkód. Jest to jak najbardziej prawda, a o takiej charakterystyce „małej czarnej” decyduje obecna w niej kofeina. To ceniony składnik kawy, dzięki któremu można mówić o jej leczniczych właściwościach.

Kofeina stosowana jest powszechnie w farmaceutyce. Znajdziemy ją w preparatach:

  • pobudzających,
  • przeciwbólowych,
  • przeciwmigrenowych,
  • przeciwastmatycznych.

Dawka lecznicza wynosi 200 mg na dzień i może być dostarczona do organizmu dorosłego człowieka w postaci:

  • 4 standardowych kaw espresso,
  • 3 filiżanek kawy rozpuszczalnej,
  • 2 filiżanek kawy mielonej (z fusami),
  • 20 filiżanek tzw. kawy odkofeinowanej.

W jednej filiżance czarnej kawy jest od 70 do nawet 140 mg kofeiny. W jednym espresso znajduje się zaś 57 mg tej substancji (źródło: Zdrojewicz Z., Grześkowiak K., Łukasiewicz M., Czy picie kawy jest zdrowe?, „Medycyna Rodzinna” 2016, nr 3).

Wielokrotnie kofeina i sama kawa były obiektem badań naukowych. Wystarczy wspomnieć, że zespół naukowców z Duke University School of Medicine kierowany przez prof. Paula Yena i prof. Rohita Sinhę przeprowadził na modelu mysim oraz komórkowym badania dotyczące niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Okazało się, że środkiem zmniejszającym ilość lipidów magazynowanych w komórkach wątroby jest właśnie kofeina, podawana myszom w postaci mocnego naparu. Badania wykazały, że kofeina z kawy oddziałuje na metabolizm lipidów w komórkach wątroby.

Kawa do walki z nowotworami

Kofeina to tylko jeden ze składników kawy. Nie bez znaczenia jest to, że w jej ziarnach zawarte są cenne antyoksydanty – kwasy chlorogenowe i kawowe. Mają one duże znaczenie dla człowieka, ponieważ są zdolne do neutralizowania wolnych rodników tlenowych w organizmie i usprawniają jego oczyszczanie ze szkodliwych toksyn. Jest on pobudzany do działania i do aktywowania mechanizmów obronnych.

Naukowcy na podstawie przeprowadzonych testów uważają, że takie właściwości kawowych antyoksydantów mogą chronić przed niektórymi chorobami nowotworowymi. Niedawno dowiedziono, że poziom cennych przeciwutleniaczy w kawie nie maleje przy paleniu jej ziaren – jest wręcz przeciwnie.

Kawa ma właściwości antynowotworowe – mogą potwierdzić to wyniki badań naukowców z University of Southampton. Badacze wykazali, że picie dziennie jednej filiżanki tego napoju ma związek ze zmniejszeniem się ryzyka raka wątrobokomórkowego HCC o 20 proc., a dwóch filiżanek więcej – o 35 proc.

Lepsza koncentracja i pamięć

W ziarnach kawy zawarta jest kofeina, teofilina i teobromina. Wszystkie te składniki oddziałują na centralny układ nerwowy i przyspieszają przepływ impulsów elektrycznych w mózgu. Przekładając to na łatwiejszy do zrozumienia język, można powiedzieć, że pobudzają one umysł człowieka, ułatwiają koncentrację i poprawiają pamięć krótkotrwałą. Dowiedziono też, że te same składniki zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera. Jest ono o około 30 proc. mniejsze niż u osób niepijących kawy (źródło: Zdrojewicz Z., Grześkowiak K., Łukasiewicz M., Czy picie kawy jest zdrowe?, „Medycyna Rodzinna” 2016, nr 3).

Odpoczynek przy kawie wskazany

Wiemy już, że kawa ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych i warto poświęcić każdego dnia choć 15 minut na wypicie tego pysznego napoju. Pobudzi to nasz umysł do pracy, a sam rytuał smakowania kawy podziała na nas relaksująco.

Miłośniczki czarnego napoju, które zdecydowanie nie mogą sobie pozwolić na czasochłonne parzenie kawy na wzór najlepszych baristów w kawiarniach, mogą sięgnąć po ekspres do kawy na kapsułki, np. ekspres NESCAFÉ Dolce Gusto. To funkcjonalne urządzenie, które pomoże przygotować wiele rodzajów tego napoju. Ekspres do kawy ułatwi nam rozsmakowanie się w różnego rodzaju kawach.