Poświęcając odrobinę czasu w domu, możemy przygotować sałatki, które zamkniemy w słoiku i zapakujemy do torebki. Umożliwi to nam zjedzenie smacznego, świeżego posiłku w pracy bądź w szkole. Zaledwie w jeden wieczór można przygotować kilka słoików z sałatkami nawet na 5 dni.
Oszczędność i funkcjonalność – zalety sałatek „słoikowych”
Szczelnie zamknięte w słoiku sałatki to oszczędność czasu i pieniędzy. Wystarczy potrząsnąć zamkniętym pojemnikiem, tak aby warzywa i dodatki się wymieszały i gotowe! Jednorazowo możemy przygotować kilka porcji sałatki. W odróżnieniu do przekąsek w plastikowym pojemniku, sałatki w słoiku utrzymują swoją świeżość do 5 dni. Tym samym minimalizujemy konieczność kilkukrotnego krojenia i mycia warzyw oraz sprzątania kuchni. Sałatki „słoikowe” nadają się na drugie śniadanie do pracy, ale będą też dobrym rozwiązaniem w przypadku niezapowiedzianych gości.
Przygotowanie sałatki w słoiku – kolejność ma znaczenie
Warzywa w słoiku nie powinny być zbyt mocno ściśnięte, dlatego jeżeli lubimy zjeść solidną porcję sałatki, lepiej przygotować ją w słoiku litrowym. Dzięki odpowiedniemu ułożeniu warzyw i dodatków, składniki nie będą wilgotne i dłużej zachowają świeżość, chrupkość, smak i efektowny wygląd. Na dnie pojemnika powinien znaleźć się sos. Jedną-dwie łyżki sosu dodajemy tylko do tych słoików, z których sałatka będzie zjedzona najpóźniej w ciągu dwóch dni. Następnie do słoika wrzucamy wszystkie składniki mokre, twarde i ciężkie, czyli świeże lub suszone pomidory, kapary, oliwki, paprykę, ogórki lub rzodkiewkę. Kolejny poziom mogą wypełnić np. starta na tarce marchewka, zielony groszek, kukurydza lub suszona żurawina. Czwartą warstwą mogą być makarony, kasze i mięsa. Na samej górze słoika zawsze powinny znajdować się składniki najlżejsze, takie jak sałata, rukola, cykoria, kiełki lub świeże liście szpinaku.
Czego unikać w sałatkach słoikowych?
Ze względu na to, że wszystkie składniki sałatki są szczelnie zamknięte w słoiku, lepiej unikajmy intensywnie pachnących dodatków, takich jak cebula, czosnek czy sery pleśniowe. Ich smak i zapach zdominują pozostałe składniki i sprawi, że sałatka będzie mniej smaczna. Lepiej zrezygnujmy także z takich składników, które z upływem czasu będą zmieniać swój kolor i negatywnie wpłyną na walory estetyczne sałatki, np. jabłek lub awokado.