Zaszalejmy, zróbmy z maluchami czekoladowe kokosanki 🙂
CIASTO
– 4 szklanki mąki pszennej
– 1,5 – 2 szklanki cukru
– 1 szklanka mleka
– 0,5 kostki margaryny
– 2 jajka
– 4 łyżki miodu
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
POLEWA
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka mleka
– 1 kostka margaryny
– 3 łyżki kakao
– 30 dag wiórków kokosowych
Margarynę rozpuścić i utrzeć z cukrem. Ucierając dodać całe jajka, mleko i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blaszkę o rozmiarach 36cm na 24cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 40 minut – 190 stopni C.
Margarynę roztopić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Nie zagotować polewy.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto pokroić w romby o boku około 4cm. Romby moczyć w polewie, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych, układać na przykład na tacy i pozostawić w lodówce do zastygnięcia polewy.
Palce lizać 🙂
Smacznego
Brak komentarzy
Przejdz do rozmowyBrak komentarzy!
Możesz być pierwszym rozpoczynającym konwersację.