Aktualności

Najlepsza dieta? Sezonowa!

Najlepsza dieta? Sezonowa!

19 lipca, 2015 0 komentarzy

Teorii zdrowego odżywiania jest mniej więcej tyle, ile osób zajmujących się zawodowo lub hobbystycznie tą tematyką. Jedni zachęcają nas do diety wegańskiej, inni wprost przeciwnie – sugerują opartą na nieprzetworzonym mięsie dietę paleo. Jednak gdy przeanalizujemy wszystkie te teorie, jesteśmy w stanie w większości z nich znaleźć pewną cechę wspólną. Niezależnie od tego, w jakim klimacie żyjemy, jaką mamy grupę krwi i jakimi właściwościami cechuje się nasz organizm, warto odżywiać się naturalnie, lokalnie
i sezonowo.

Końcówka lipca, a także cały sierpień, to sezon na wczesne dyniowate. W sklepach i na straganach możemy dostać piękne cukinie i dorodne bakłażany. Te pierwsze to źródło cennych witamin, takich jak A, B1, B2, B3, B6, C, a także potasu, wapnia i żelaza. W bakłażanach znajdziemy m.in. witaminy B1, B2, PP, B6, C, kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, magnez, sód i żelazo. A w Internecie, książkach kucharskich, a także poniżej – moc przepisów na pyszne, wakacyjne dania z tych warzyw. Życzymy smacznego!

 Klasycznie: zapiekanka z cukinii

Składniki na 6 porcji:
  • 2 duże cukinie, pokrojone w plasterki o grubości ok. 1,5 cm
  • 1 średni kabaczek, pokrojony w plasterki o grubości ok. 1,5 cm
  • 3 małe pomidory, pokrojone na cząstki
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu TABASCO® Green Sauce
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

W 2-litrowej formie na zapiekankę połącz wszystkie składniki poza serem i dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj całość równomiernie i posyp serem.

Piecz w 220°C przez 30 minut lub do momentu, gdy warzywa zmiękną. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Dla wegan: grillowane bakłażany z sałatką ryżową z tofu

Składniki na 4 porcje:

  • 2 bakłażany
  • 1 marchewka
  • 1 rzepa
  • 1 por
  • 200 g tofu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 100 ml marynaty Teriyaki Kikkoman

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 40 min

Umyj i przepołów bakłażany, wydłub trochę miąższu i umieść go w misce. Umyj, obierz i pokrój w kostkę pozostałe warzywa. Podobnie pokrój także tofu. Umyj ryż pod bieżącą wodą, a następnie gotuj go we wrzątku przez około 20-25 min, aż będzie ‘al dente’. W ostatnich 5 minutach gotowania dodaj pokrojone warzywa i miąższ z bakłażana.

Posiekaj pietruszkę, a następnie dodaj ją do ryżu razem z tofu. Całość dopraw marynatą Teriyaki Kikkoman. Natrzyj bakłażany oliwą i umieść w nich sałatkę ryżową. Delikatnie grilluj faszerowane warzywa.

Wskazówka: Danie smakuje doskonale, kiedy posypiesz je żółtym serem po wierzchu.

 

W japońskim stylu: pieczony bakłażan z pastą miso i miodem

Składniki na 2 porcje:

  • 2 średnie bakłażany
  • 4 łyżeczki białej pasty miso
  • 2 łyżeczki rzadkiego miodu
  • 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Obrany i starty kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • 1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony
  • 4 posiekane cebulki dymki
  • 2 łyżeczki nasion sezamu

 

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 40 min

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przetnij bakłażany wzdłuż na połowę i natnij miąższ we wzór diamentu, uważając, aby nie przeciąć skórki warzywa. Wyłóż blachę do pieczenia papierem, układając nacięte bakłażany wierzchem do góry. Wymieszaj miso, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek z 2-3 łyżkami wody, tak, aby powstała gładka pasta. Wysmaruj nią starannie wierzch bakłażanów i piecz przez około 20-25 min, do momentu, aż warzywa staną się miękkie i przypieczone. Na końcu posyp cebulką dymką oraz sezamem i podaj danie.

Brak komentarzy

Przejdz do rozmowy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszym rozpoczynającym konwersację.

<