Najlepsza dieta? Sezonowa!
19 lipca, 2015 0 komentarzyTeorii zdrowego odżywiania jest mniej więcej tyle, ile osób zajmujących się zawodowo lub hobbystycznie tą tematyką. Jedni zachęcają nas do diety wegańskiej, inni wprost przeciwnie – sugerują opartą na nieprzetworzonym mięsie dietę paleo. Jednak gdy przeanalizujemy wszystkie te teorie, jesteśmy w stanie w większości z nich znaleźć pewną cechę wspólną. Niezależnie od tego, w jakim klimacie żyjemy, jaką mamy grupę krwi i jakimi właściwościami cechuje się nasz organizm, warto odżywiać się naturalnie, lokalnie
i sezonowo.
Końcówka lipca, a także cały sierpień, to sezon na wczesne dyniowate. W sklepach i na straganach możemy dostać piękne cukinie i dorodne bakłażany. Te pierwsze to źródło cennych witamin, takich jak A, B1, B2, B3, B6, C, a także potasu, wapnia i żelaza. W bakłażanach znajdziemy m.in. witaminy B1, B2, PP, B6, C, kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, magnez, sód i żelazo. A w Internecie, książkach kucharskich, a także poniżej – moc przepisów na pyszne, wakacyjne dania z tych warzyw. Życzymy smacznego!
Klasycznie: zapiekanka z cukinii
Składniki na 6 porcji:
- 2 duże cukinie, pokrojone w plasterki o grubości ok. 1,5 cm
- 1 średni kabaczek, pokrojony w plasterki o grubości ok. 1,5 cm
- 3 małe pomidory, pokrojone na cząstki
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu TABASCO® Green Sauce
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
W 2-litrowej formie na zapiekankę połącz wszystkie składniki poza serem i dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj całość równomiernie i posyp serem.
Piecz w 220°C przez 30 minut lub do momentu, gdy warzywa zmiękną. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Dla wegan: grillowane bakłażany z sałatką ryżową z tofu
Składniki na 4 porcje:
- 2 bakłażany
- 1 marchewka
- 1 rzepa
- 1 por
- 200 g tofu
- 1 pęczek pietruszki
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 100 ml marynaty Teriyaki Kikkoman
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 40 min
Umyj i przepołów bakłażany, wydłub trochę miąższu i umieść go w misce. Umyj, obierz i pokrój w kostkę pozostałe warzywa. Podobnie pokrój także tofu. Umyj ryż pod bieżącą wodą, a następnie gotuj go we wrzątku przez około 20-25 min, aż będzie ‘al dente’. W ostatnich 5 minutach gotowania dodaj pokrojone warzywa i miąższ z bakłażana.
Posiekaj pietruszkę, a następnie dodaj ją do ryżu razem z tofu. Całość dopraw marynatą Teriyaki Kikkoman. Natrzyj bakłażany oliwą i umieść w nich sałatkę ryżową. Delikatnie grilluj faszerowane warzywa.
Wskazówka: Danie smakuje doskonale, kiedy posypiesz je żółtym serem po wierzchu.
W japońskim stylu: pieczony bakłażan z pastą miso i miodem
Składniki na 2 porcje:
- 2 średnie bakłażany
- 4 łyżeczki białej pasty miso
- 2 łyżeczki rzadkiego miodu
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- Obrany i starty kawałek imbiru (wielkości kciuka)
- 1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony
- 4 posiekane cebulki dymki
- 2 łyżeczki nasion sezamu
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 40 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przetnij bakłażany wzdłuż na połowę i natnij miąższ we wzór diamentu, uważając, aby nie przeciąć skórki warzywa. Wyłóż blachę do pieczenia papierem, układając nacięte bakłażany wierzchem do góry. Wymieszaj miso, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek z 2-3 łyżkami wody, tak, aby powstała gładka pasta. Wysmaruj nią starannie wierzch bakłażanów i piecz przez około 20-25 min, do momentu, aż warzywa staną się miękkie i przypieczone. Na końcu posyp cebulką dymką oraz sezamem i podaj danie.
Brak komentarzy
Przejdz do rozmowyBrak komentarzy!
Możesz być pierwszym rozpoczynającym konwersację.