Aktualności

Dieta odpornościowa.  Jak naturalnie chronić swój organizm

Dieta odpornościowa. Jak naturalnie chronić swój organizm

13 października, 2015 0 komentarzy

Menu na zbliżające się przeziębienie? Nie chodzi o nowy suplement diety ani innowacyjny lek. Razem z październikiem przychodzi ochłodzenie i zmiana pogody. Niskie temperatury to idealny przepis na jesienne osłabienie. Zamiast czekać, aż będzie za późno i szukać ratunku w aptece, lepiej wcześniej pomyśleć o zwiększeniu odporności naszego organizmu w naturalny sposób.

 

Nie od dziś wiadomo, że gorące posiłki działają pozytywnie na nasz układ odpornościowy. Leczniczy rosół babci zna chyba każdy z nas. Nie jest to jednak jedyna potrawa, jaka może nam pomóc. Należy pamiętać, że aby organizm stał się bardziej odporny na przeziębienie czy grypę, powinno się swoją codzienną dietę wzbogacić w składniki pobudzające układ immunologiczny.

 

Pokarmami, które mają działanie przeciwzapalne, są kurkuma, zielona herbata i czosnek. Wszystkie mają działanie bakteriobójcze i spowalniają rozmnażanie się wirusów. Dzięki dużej zawartości allicyny – naturalnego antybiotyku – szczególnie silne działanie ma czosnek.

 

Jedną z zasad diety rozgrzewającej jest ciepłe śniadanie. Sycące danie, jak na przykład zupa czy kasza, doda sił i sprawi, że będziemy gotowi na jesienne chłody. – Potrawy z kasz, np. bardzo zdrowej kaszy jaglanej, nie muszą być nudne. Polecam przygotować takie danie na patelni, w wersji na słono, z dodatkiem papryki i sosu sojowego, najlepiej takiego z obniżoną zawartością soli – radzi Monika Rucińska, Brand Manager marek TABASCO® i Kikkoman.

 

W chłodne dni chętnie pijemy gorące napoje. Zamiast czarnej herbaty lub kawy, lepiej zdecydować się na herbaty ziołowe i dodać cynamon, miód lub imbir. Unikajmy natomiast dodawania cytryny, gdyż cytrusy mają właściwości chłodzące.

 

Według powszechnej opinii, kuchnia śródziemnomorska i azjatycka serwują dania, które najlepiej mogą ochronić organizm przed przeziębieniem. Trudno się z tym nie zgodzić. Witaminy, żelazo i kwasy omega 3 i 6 zawarte w tych potrawach są budulcami hormonów przeciwzapalnych, wzmacniających pracę układu immunologicznego. Miłośnicy ostrych smaków z pewnością unikną kataru dodając chilli, sos TABASCO®  i czosnek do swoich dań. – Wielbiciele czosnku i wyraźnych dodatków szczególnie docenią oddziaływanie sosu TABASCO® Garlic. To mieszanka trzech papryk i czosnku nadająca się do potraw, które zyskują dzięki zaletom czosnku, np. zup, pieczeni czy makaronów – dodaje Monika Rucińska.

Dzięki odpowiedniemu doborowi jedzenia na jesienne posiłki, wzmocnimy odporność i uchronimy się od infekcji. Pamiętajmy, że na najbardziej wartościowe produkty lecznicze nie trzeba recepty, tylko przemyślanej listy zakupów.

Brak komentarzy

Przejdz do rozmowy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszym rozpoczynającym konwersację.

<