Kulinarna liga mistrzów, czyli przepisy na Dzień Ojca
23 czerwca, 2015 0 komentarzyKiedyś uczył jeździć na rowerze i przybijać gwoździe. Był najwierniejszym kibicem i fanem siedzącym w pierwszym rzędzie. Jeśli coś nas martwi, tata zawsze znajdzie sposób, żeby poprawić nam humor.
I to w nim kochamy najbardziej!
Na Dzień Ojca polecamy przygotować dania, do których warto przemycić kilka ulubionych składników taty.
Ma być smacznie, sycąco i niebanalnie. Do dzieła!
Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką
Składniki:
- 550 gram poćwiartowanych pomidorów
- 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 1/2 czerwonej papryczki chilli, posiekanej
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 1 litr gorącego bulionu warzywnego
- 1/2 na 400 gram odsączonej cieciorki
- sok z 1 limonki
- zielenina oraz grzanki do ozdobienia
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć sitko na misce i łyżką wyjąć gniazda sienne pomidorów przyciskając do sitka. Wyrzucić gniazda sienne i pozostawić sok.
W żaroodpornym naczyniu umieścić ćwiartki pomidorów, paprykę, czerwoną cebulę, chilli oraz czosnek. Piec przez 30 minut.
Polać sosem sojowym Kikkoman oraz połową bulionu i ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut. Dodać sok z pomidorów, pozostałą część bulionu oraz cieciorkę. Później partiami miksować blenderem na gładką masę.
Wlać do garnka i delikatnie podgrzać. Dodać sok z limonki. Rozdzielić na 4 porcje i ozdobić grzankami, zieleniną oraz odrobina cieciorki.
Pikantne burgery wieprzowe po hawajsku
Składniki:
- 900 gram mielonej wieprzowiny
- 1/4 szklanki ketchupu
- 1/2 łyżeczki sosu TABASCO® Habanero
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 6 bułek do hamburgerów
- 3 łyżki majonezu
- 6 krążków ananasa, odsączonych
- 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
- 6 liści sałaty
- 6 plastrów pomidora
Przygotowanie:
Do dużej miski włożyć wieprzowinę, ketchup, sos TABASCO® Habanero, sól i pieprz i wymieszać. Uformować
z mięsa 6 kotletów i grillować/piec po 7 minut z każdej strony lub do wypieczenia.
Na każdej bułce rozsmarować 1,5 łyżki majonezu, położyć mięso, krążek ananasa, plasterek cebuli, sałatę
i pomidora.
Sorbet Krwawa Mary (bezalkoholowy)
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 3 szklanki soku pomidorowego
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżka sosu TABASCO® Pepper Sauce
- 1 łyżka sosu Worcester
Przygotowanie:
W niewielkim rondlu wymieszać wodę z cukrem. Gotować na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. Ostudzić do temperatury pokojowej.
W dużej misce połączyć wodę z cukrem razem z resztą składników, następnie dodać syrop cukrowy i dokładnie wymieszać.
Włożyć mieszankę do zamrażarki.
Smacznego!
Brak komentarzy
Przejdz do rozmowyBrak komentarzy!
Możesz być pierwszym rozpoczynającym konwersację.