Aktualności

Kulinarna liga mistrzów, czyli przepisy na Dzień Ojca

Kulinarna liga mistrzów, czyli przepisy na Dzień Ojca

23 czerwca, 2015 0 komentarzy

Kiedyś uczył jeździć na rowerze i przybijać gwoździe. Był najwierniejszym kibicem i fanem siedzącym w pierwszym rzędzie. Jeśli coś nas martwi, tata zawsze znajdzie sposób, żeby poprawić nam humor.
I to w nim kochamy najbardziej!

Na Dzień Ojca polecamy przygotować dania, do których warto przemycić kilka ulubionych składników taty.
Ma być smacznie, sycąco i niebanalnie. Do dzieła!

Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką

Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką

Składniki:

  • 550 gram poćwiartowanych pomidorów
  • 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli, posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 1 litr gorącego bulionu warzywnego
  • 1/2 na 400 gram odsączonej cieciorki
  • sok z 1 limonki
  • zielenina oraz grzanki do ozdobienia

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć sitko na misce i łyżką wyjąć gniazda sienne pomidorów przyciskając do sitka. Wyrzucić gniazda sienne i pozostawić sok.

W żaroodpornym naczyniu umieścić ćwiartki pomidorów, paprykę, czerwoną cebulę, chilli oraz czosnek. Piec przez 30 minut.

Polać sosem sojowym Kikkoman oraz połową bulionu i ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut. Dodać sok z pomidorów, pozostałą część bulionu oraz cieciorkę. Później partiami miksować blenderem na gładką masę.

Wlać do garnka i delikatnie podgrzać. Dodać sok z limonki. Rozdzielić na 4 porcje i ozdobić grzankami, zieleniną oraz odrobina cieciorki.

 

 Pikantne burgery wieprzowe po hawajsku

Pikantne burgery wieprzowe po hawajsku

Składniki:

  • 900 gram mielonej wieprzowiny
  • 1/4 szklanki ketchupu
  • 1/2 łyżeczki sosu TABASCO® Habanero
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 6 bułek do hamburgerów
  • 3 łyżki majonezu
  • 6 krążków ananasa, odsączonych
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 6 liści sałaty
  • 6 plastrów pomidora

Przygotowanie:

Do dużej miski włożyć wieprzowinę, ketchup, sos TABASCO® Habanero, sól i pieprz i wymieszać. Uformować
z mięsa 6 kotletów i grillować/piec po 7 minut z każdej strony lub do wypieczenia.

Na każdej bułce rozsmarować 1,5 łyżki majonezu, położyć mięso, krążek ananasa, plasterek cebuli, sałatę
i pomidora.

Sorbet Krwawa Mary (bezalkoholowy)

Sorbet Krwawa Mary (bezalkoholowy)

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 szklanki soku pomidorowego
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżka sosu TABASCO® Pepper Sauce
  • 1 łyżka sosu Worcester

Przygotowanie:

W niewielkim rondlu wymieszać wodę z cukrem. Gotować na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. Ostudzić do temperatury pokojowej.

W dużej misce połączyć wodę z cukrem razem z resztą składników, następnie dodać syrop cukrowy i dokładnie wymieszać.

Włożyć mieszankę do zamrażarki.

Smacznego!

Brak komentarzy

Przejdz do rozmowy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszym rozpoczynającym konwersację.

<