Aktualności

Lekkie sałatki w sam raz na lato

Lekkie sałatki w sam raz na lato

17 czerwca, 2014 0 komentarzy

W okresie urlopowym najczęściej zastanawiamy się nad swoją dietą i nawykami żywieniowymi. W trosce o szczupłe sylwetki postanawiamy zdrowo się odżywiać oraz zadbać o aktywność fizyczną. Sezonowe warzywa oraz owoce, których w tym czasie mamy pod dostatkiem, ułatwiają dobór smacznego i niskokalorycznego menu.

Latem naszym sprzymierzeńcem są wysokie temperatury, ponieważ w upalne dni chętnie sięgamy po lekkie sałatki i szklankę zimnej wody, a rzadziej mamy ochotę na tłuste mięsa i kaloryczne napoje. Sałatki z owoców i warzyw nie tylko mają pozytywny wpływ na naszą urodę i zdrowie, ale także są bardzo proste w przygotowaniu, zatem potrzebujemy tylko chwili na przyrządzenie pysznego, dietetycznego lunchu.

Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca lekkie sałatki na lato:

 

 

Sałatka z kozim serem i kolorowymi pomidorami

  • 2 garście różnych sałat, np. musztardowca, mizuny, sałaty dębolistnej, rukoli, rukwi wodnej
  • pomidory w różnych kolorach
  • 1 czerwona cebula
  • twarożek z koziego mleka
  • cukier
  • TABASCO® Original
  • cytryna
  • oliwa
  • pieprz i sól

Sałaty dokładnie umyj, w razie potrzeby porwij na mniejsze kawałki. Cebulę i  jednego niedużego pomidora bardzo drobno posiekaj. Następnie sporządź dressing do sałaty z soku z cytryny, cukru, sosu TABASCO® Original oraz oliwy. Dopraw dressing do smaku solą i pieprzem. Część pomidorów pokrój w cząstki, część w plastry (różnorodność form jak najbardziej wskazana). Sałaty, pomidory i kozi twaróg polej dressingiem. Możesz udekorować sałatkę listkami świeżych ziół.

Sałata z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu na bazie sosu sojowego Kikkoman

  • 2 ogórki zielone
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • limonka
  • 1 mała marchew
  • kolendra lub natka pietruszki
  • szczypior
  • brązowy cukier
  • sos sojowy Kikkoman
  • olej rzepakowy

Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą. Obierz ogórki ze skórki przy użyciu obieraczki pozostawiając część skóry. Na mandolinie, lub przy pomocy ostrego noża potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości. Przygotuj dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy Kikkoman, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise. Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.

Sałata z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem

  • 2-3 garście letnich liści różnych sałat: np.: dębolistnej, karbowanej, rukoli, musztardowca, masłowej
  • Kilka kwiatów nasturcji
  • Kilka kwiatów bratków
  • Kilka kwiatów nagietka
  • 2 łyżki dobrej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 10-12 łyżek oleju rzepakowego
  • Kilkanaście kropel sosu TABASCO® Garlic
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Szczypta soli i pieprzu

Musztardę i miód rozetrzeć z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i TABASCO® Garlic. Powoli dolewać olej. Mieszać do momentu, aż sos  uzyska gęstą kremową konsystencję. Liście sałat i kwiaty delikatnie opłukać i osuszyć. Z nagietka oderwać płatki. Wymieszać i polać obficie dressingiem.

Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

 

Kontakt dla Mediów:

BRIGHT Agency

Marta Lau

m.lau@brightagency.pl

tel. 515 421 094

Brak komentarzy

Przejdz do rozmowy

Brak komentarzy!

Możesz być pierwszym rozpoczynającym konwersację.

<